Každý rok hledáme čas na nějaké novinky.
Vždy nás překvapí dotaz některého zákazníka, zda máme nějakou novinku.
Ono to je těžký, když není od koho čerpat inspiraci, jsme fakt jediný, kdo se zázvorem toho zkouší vícero.
A to vícero, které jsme už asi vychytali prostě zabere veškerou energii ... asi.
Ale je pravda, že každým rokem nás fascinuje FERMENTACE. Je to neskutečný proces, který vyžaduje různé formy experimentu.
Našli jsme čas, koupili dubové kádě a hrajeme si s tím.
Výsledek? Neuvěřitelný.
Z našeho Zázvoráku Originálu, kde jsme přidali i další zázvorové výlisky, citrusové dužiny a lehce medu, tak z toho děláme Fermentovaný Zázvorák Originál. Je to fakt na hraně poznat, kdy tuhle bublinkovou věc se zbytkovým alkoholem zalahvovat :)
A když se to tuhle nestihlo, tak se z toho stal ocet, náš první zázvorový ocet :)
Takový ocet v dubové kádi musí zrát, jasný. Nechali jsme to tak 4 měsíce. Je neskutečný ochutnávat. Každý týden to je intenzivnější.
Nejsme tak trpělivý, neumíme to ... velké uznání, kdo vydrží nechat produkt zrát i rok...dva atd...to nedáme.
Ale po těch 4 měsících se to zdálo už takové uchopitelné pro další proces.
Ono totiž, říkali jsme si, že ocet je fajn, ale kdo ho bude používat ... první zázvorový ocet.
Ale napadlo nás z toho dělat octové zálivky.
Jelikož toho octu nebylo hodně, tak jsme zkusili nějaké varianty, co by byly sexy a cool.
První byla s mangovým sirupem na medu a růžovým pepřem. Byla fajn...ale jen pro někoho.
Druhá byla se sirupem z černého rybízu a kardamomu. Byla skvělá, ale není to málo?
Nakonec to dopadlo, že naše zálivka je připravená nějak takhle:
Náš fermentovaný zázvorový ocet, mangový a malinový sirup na medu, zázvorový exktrakt, kardamom, růžový pepř a pražená hořčičná semínka. Je skvělá ... vše přijde ... nejřív štípne ocet, přejde mango...pak kyselost z malin...lahoda kardamomu, barevnost růžového pepře a nakonec stále zrající proces jak fermentace a dále i rozklad hořčičných semínek, které po vypražení jsou více aromatické.
Zajímavost našeho prvního zázvorového octu je i ta, že ho používáme do chutney či hořčic.
Fermentaci si užíváme.