Zázvorový olej - jak ho dělat?

Jak jsme již psali, přišel dotaz od švagrové (Ivany), zda umíme udělat zázvorový olej
Vše jde, když se chce. Jdeme na to :) 

Tak se začalo hledat, jak to dělají jiní a jaká varianta nám bude vyhovovat. 
Byla to taškařice, lidé po celém světě zkouší opravdu různé a někdy i hrůzné věci :) 

Nicméně, jestli nedočtete až dolů, tak zázvorový olej je neskutečně milé překvapení. 

... pod fotkou pokračování tohoto trháku :)

Začali jsme tedy zkoušet. 

První pokus
První zkoušení bylo trochu zklamání, zázvor se měl péct s olejem něco nad 100 °C a po nějaké době vyndat a hotovo.
Výsledkem byly zázvorové škvarky s pachutí spálenosti :).
Ten by vám asi nechutnal, ikdyž kdyby se to marketingově prodalo, že to byl záměr, takový speciální zakouřený olej se zázvorovými chipsy:), možná by to šlo. 

Druhý pokus
Všichni krájí, nebudeme jako oni, zkusíme zázvor nastrouhat :). 
Pak nechat macerovat a lehce v troubě zahřívat. 
Výsledek - chuťově ostrý olej, ale hrozně moc sedimentu a i velký odpad díky nasáknutí oleje do zázvoru. 
Takže nebylo to zlé, ale sediment taky není žádná dobrota. 

Třetí pokus
Co zázvor vylisovat a pracovat jen se štávou? 
V počátku dobrý nápad, kde se z toho udělala super kaše, která byla chuťově zajímavá. 
Výsledek po lehkém zahřátí bylo perfektní barevné provedení, jako když Vám donesou cafe latte machiato.
Totál oddělený olej se zázvorovou šťávou a trochu bordelu dole. :)
Chuť byla také příjemná, jen nastal problém, když se do toho sáhlo, nedej bože zamíchalo. 

Čtvrtý pokus

Dost bylo pokusů a je čas to udělat jinak, lépe. :)
Zázvor jsme tedy nakrájeli, nechali lehce proschout a poté macerovali s olejem a tymiánem. 
Po zahřívacím procesu je výsledek ten, co máte ve skleničce. 

Jak bylo napsáno nahoře, zázvorový olej s Tymiánem je milé překvapení. 
O využití a chuti napíšeme v jiném článku. 

Koupit si ho můžete zde. 

Zázvoruj

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení