Jak jsme již psali, přišel dotaz od švagrové (Ivany), zda umíme udělat zázvorový olej.
Vše jde, když se chce. Jdeme na to :)
Tak se začalo hledat, jak to dělají jiní a jaká varianta nám bude vyhovovat.
Byla to taškařice, lidé po celém světě zkouší opravdu různé a někdy i hrůzné věci :)
Nicméně, jestli nedočtete až dolů, tak zázvorový olej je neskutečně milé překvapení.
... pod fotkou pokračování tohoto trháku :)
Začali jsme tedy zkoušet.
První pokus
První zkoušení bylo trochu zklamání, zázvor se měl péct s olejem něco nad 100 °C a po nějaké době vyndat a hotovo.
Výsledkem byly zázvorové škvarky s pachutí spálenosti :).
Ten by vám asi nechutnal, ikdyž kdyby se to marketingově prodalo, že to byl záměr, takový speciální zakouřený olej se zázvorovými chipsy:), možná by to šlo.
Druhý pokus
Všichni krájí, nebudeme jako oni, zkusíme zázvor nastrouhat :).
Pak nechat macerovat a lehce v troubě zahřívat.
Výsledek - chuťově ostrý olej, ale hrozně moc sedimentu a i velký odpad díky nasáknutí oleje do zázvoru.
Takže nebylo to zlé, ale sediment taky není žádná dobrota.
Třetí pokus
Co zázvor vylisovat a pracovat jen se štávou?
V počátku dobrý nápad, kde se z toho udělala super kaše, která byla chuťově zajímavá.
Výsledek po lehkém zahřátí bylo perfektní barevné provedení, jako když Vám donesou cafe latte machiato.
Totál oddělený olej se zázvorovou šťávou a trochu bordelu dole. :)
Chuť byla také příjemná, jen nastal problém, když se do toho sáhlo, nedej bože zamíchalo.
Čtvrtý pokus
Dost bylo pokusů a je čas to udělat jinak, lépe. :)
Zázvor jsme tedy nakrájeli, nechali lehce proschout a poté macerovali s olejem a tymiánem.
Po zahřívacím procesu je výsledek ten, co máte ve skleničce.
Jak bylo napsáno nahoře, zázvorový olej s Tymiánem je milé překvapení.
O využití a chuti napíšeme v jiném článku.
Koupit si ho můžete zde.
Zázvoruj