Zázvorový olej - jak ho dělat?

Jak jsme již psali, přišel dotaz od švagrové (Ivany), zda umíme udělat zázvorový olej
Vše jde, když se chce. Jdeme na to :) 

Tak se začalo hledat, jak to dělají jiní a jaká varianta nám bude vyhovovat. 
Byla to taškařice, lidé po celém světě zkouší opravdu různé a někdy i hrůzné věci :) 

Nicméně, jestli nedočtete až dolů, tak zázvorový olej je neskutečně milé překvapení. 

... pod fotkou pokračování tohoto trháku :)

Začali jsme tedy zkoušet. 

První pokus
První zkoušení bylo trochu zklamání, zázvor se měl péct s olejem něco nad 100 °C a po nějaké době vyndat a hotovo.
Výsledkem byly zázvorové škvarky s pachutí spálenosti :).
Ten by vám asi nechutnal, ikdyž kdyby se to marketingově prodalo, že to byl záměr, takový speciální zakouřený olej se zázvorovými chipsy:), možná by to šlo. 

Druhý pokus
Všichni krájí, nebudeme jako oni, zkusíme zázvor nastrouhat :). 
Pak nechat macerovat a lehce v troubě zahřívat. 
Výsledek - chuťově ostrý olej, ale hrozně moc sedimentu a i velký odpad díky nasáknutí oleje do zázvoru. 
Takže nebylo to zlé, ale sediment taky není žádná dobrota. 

Třetí pokus
Co zázvor vylisovat a pracovat jen se štávou? 
V počátku dobrý nápad, kde se z toho udělala super kaše, která byla chuťově zajímavá. 
Výsledek po lehkém zahřátí bylo perfektní barevné provedení, jako když Vám donesou cafe latte machiato.
Totál oddělený olej se zázvorovou šťávou a trochu bordelu dole. :)
Chuť byla také příjemná, jen nastal problém, když se do toho sáhlo, nedej bože zamíchalo. 

Čtvrtý pokus

Dost bylo pokusů a je čas to udělat jinak, lépe. :)
Zázvor jsme tedy nakrájeli, nechali lehce proschout a poté macerovali s olejem a tymiánem. 
Po zahřívacím procesu je výsledek ten, co máte ve skleničce. 

Jak bylo napsáno nahoře, zázvorový olej s Tymiánem je milé překvapení. 
O využití a chuti napíšeme v jiném článku. 

Koupit si ho můžete zde. 

Zázvoruj

 

 

Zpět do obchodu